De Tijd – Voor u gelezen : “Weinig handboek, veel anekdotes”

Dankbaar dat ik er bijna twee jaar van gespaard bleef: in de Tijd van afgelopen weekend publiceerde journalist Sven Vonck een bijzonder negatieve boekbespreking. Vraag is: hoe ga je hier mee om? Publiceren of niet? Het eerste lijkt professioneler.  Frank

VOOR U GELEZEN

Weinig handboek, veel anekdotes

De Tijd ©

In ‘Zó word je steenrijk’ doet Frank van Rycke uit de doeken hoe hij met vallen en opstaan een winstgevende vastgoedportefeuille opbouwde. Maar mensen inspireren is nog iets helemaal anders dan ze een stevig stappenplan aanreiken.

Frank van Rycke is het pseudoniem van een ondernemer die naar eigen zeggen financieel onafhankelijk is. Hij gebruikt zijn ervaringen als kapstok en strooit kwistig anekdotes in het rond. Daarmee gunt hij ons een blik op de aanpak van een seriële vastgoedinvesteerder.

Van Rycke beschouwt zich als een bron van inspiratie. ‘Kijk eens wat je kan realiseren als je hard werkt en lef hebt’ is zijn motto dat van de pagina’s afstraalt. Maar mensen inspireren is nog iets anders dan een ‘must-have vastgoedboek’ schrijven, zoals het op de cover geformuleerd staat.

Achter de anekdotes gaan dan wel tips schuil, het zijn toch vaak open deuren die hij intrapt. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de zoektocht naar een hypothecaire lening het best aanklopt bij verschillende banken?  Dat het ontzettend belangrijk is dat je zelf toeziet op renovatie-en nieuwbouwwerken?Of dat je eenwoningbeter niet verhuurtaande eerste de beste aap met een hoedje op?

En het is leuk eens te lezen hoe een man als Van Rycke daar een invulling aan geeft. Zijn woningen verhuurt hij het liefst aan jonge koppels. Hij schuift ze een huurcontract onder de neus dat hij omschrijft als ‘het meest afschrikwekkende document dat een huurder kan ondertekenen’. Alleen legt hij vervolgens nergens uit waarom het zo afschrikwekkend is en waarin het verschilt van een standaardcontract. Het is tekenend voor het hele boek. Alle aspecten van de vastgoedwereld worden wel eens aangeraakt, maar diepgang ontbreekt. Bij sommige tips kan je zelfs vraagtekens plaatsen. Want wie op grote schaal bezig is met vastgoed en onder de radar wil blijven van de fiscus, krijgt het advies in het buitenland woningen te kopen. Dat gaat voorbij aan de risico’s van buitenlandse vastgoedinvesteringen. Het mag geen thema zijn dat je op tafel legt en vervolgens weer wegmoffelt zonder het genuanceerd uit te werken.

Als het boek al een verdienste heeft, dan is het dat het de basics van de vastgoedwereld op een rij zet. Maar het schiet schromelijk tekort om de technische, juridische en fiscale aspecten uit de doeken te doen. En net die zijn erg belangrijk. Het zou dus onverstandig zijn om enkel met dit boek in de hand de eerste stappen te zetten op de vastgoedmarkt. En als het daarvoor al niet geschikt is, hoe kan je er dan steenrijk mee worden? De titel schept hoge verwachtingen. Als je die niet inlost, heb je de mensen alleen wat bouwzand in de ogen gestrooid.

Sven Vonck – De Tijd ©

Link naar het archief van de tijd

3 gedachten over “De Tijd – Voor u gelezen : “Weinig handboek, veel anekdotes”

  1. het was te verwachten dat De Tijd met zijn goede connecties binnen de financiële wereld dit weer niets zou vinden. Aangekondigde kroniek

  2. Het tweede boek vind ik inhoudelijker al een stuk beter dan het eerste, maar ik blijf nog steeds achter met pertinente vragen. Met gezond verstand raak je even ver en ik heb de indruk dat de schrijver ofwel bluft ofwel niet het achterste van zijn tong wilt laten zien.

    • Hey Stefaan, what you see (read) is what you get: met mijn boeken wil ik getuigen dat voorzichtig ondernemerschap lonenend kan zijn. Dan is het aan de lezer om te beslissen wat hij/zij hiermee doet. Verder moet je niet zoeken, geen bluf noch hidden agenda, eerder een uit de hand gelopen hobby :-).

Reacties zijn gesloten.